Civil szervezetek

"Ferenczi József" Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor Sarród

"Ferenczi József" Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor Sarród
Képgaléria

A Művésztábor bemutatása

Az alkotótábor a pedagógus Ferenczi - házaspár hagyományteremtő gondolata alapján, a sarródi Polgármesteri Hivatal támogatásával 1992. évben kezdte meg működését. Ferenczi József festőművész és rajztanár, mint az alkotótábor művészeti vezetője, az alábbi célokkal indította el ezt a szép kezdeményezést:

 • megörökíteni a Fertő part még megmaradt építészeti remekeit, a táj szinte érintetlen varázsát;
 • az itt élők ősidők óta folytatott háziipari munkáját, életmódjukat, a jellegzetes hansági hangulatot;
 • az Esterházy-kastély gyönyörű környezetét;
 • lehetőséget adni az amatőr festőknek képzett művészekkel való találkozásra, közös munkára, továbbképzésre;
 • a fiatalabb és idősebb, alkotni vágyó korosztály közötti közeledésre;
 • minden évben újabb technikákkal megismerkedni;
 • a közös érdeklődés és munka jegyében egy tartalmas és egyben kellemes hetet biztosítani valamennyi résztvevőnek.

A fenti célok megvalósítása érdekében olyan előadókat hívott esti konzultációkra, illetve előadásra, mint Szemadam György, az MTV művészeti előadója és Sinkó István, az Új Művészet című folyóirat munkatársa. A tábor nemzetközi jellegére tekintettel felvette a kapcsolatot a határmenti osztrák településekkel, kirándulást tettek Pamhagen, Apetlon környékére.

Ferenczi József a következő évi tábornyitás előtt, 1993 júliusában váratlanul elhunyt. A művészeti vezetést Molnár Róbert, sopronhorpácsi festőtanár, a tábor szervezését pedig özvegye, Ferenczi Józsefné vette át.

A tábor évről- évre gazdag programmal várja az érdeklődőket. A foglalkozásokat meghívott művészek vezetik.

Rendszeresen meghívott művésztanáraink: Sz. Nagy Sándor / pasztell/, Grábner József akvarell/, Szepes Péter, Báthory Katalin, Závory Zoltán, Z. Székely Emília, Szücs Szabó Sándor, Csapó Irén, Veres András, Barabás László, Tolnay Imre, Czanik Ferenc, Pál György, Ámon László Grafikus, Csiszár János /szitanyomás/, Hefter László /üvegfestés/, Török Bernadett, Beöthy-Élő Hajnalka, Pósa Ede, Csizmadia István, Pálfy Julianna és Pálfy István ?Putyu? festőművész házaspár, Szepes Péter, Rozmán Zoltán, Szük Norbert, Dorosmai Erzsébet, Hoffmann Henrietta, Kutas László, Rennerné Tóth Mária, Jálics Gyula képzőművész, Fejér Zoltán.

Az elmúlt években a következő technikákkal dolgoztunk: akvarell, olaj, pasztell, grafika, tűzzománc, papírnyomat, diópác, szitanyomat, tus, szén, agyagozás, akril, selyemfestés, lino, quasch, tempera.

Előadást hallgathattunk Závory Zoltántól a templomképek, freskók festéséről, Tóvári Tóth Istvántól a zöld szín árnyalatairól, Puli Horváth Ferenctől az ikonfestésről, Horváth Endre fotóművésztől Fény és árnyék címmel, Vizuális improvizációk címmel Sárosi Orsolya zongoraművész, Rajnai Gábor ének- és lantművész, Szepes Péter és Rozmán Zoltán festőművészek előadásában, Pálfi Putyu Istvántól a szürrealizmusról.

Tábornyitó kiállításainkon bemutatkoztak: Hans Gusztáv Edőcs és Horváth Endre fotóművészek, Závory Zoltán és Z. Székely Emília festőművész házaspár, Bakucz András, Kalmár Rita, Kiss Gy. Rita és Zeley Zsófia, mint a tábor fiatal tehetségei közös kiállításon mutatkoztak be; valamint Horváthné Török Bernadett soproni festőművész rajztanár, Keskeny Ildikó festőművész

A művésztábor társadalmi munkában szervezett önköltséges alkotótábor, mely pályázatok útján nyert támogatásokból, művészetpártoló cégek és szervezetek, magánszemélyek adományaiból, illetve a táborban készült képek eladásából működik.

1996-ban 31 képet adtunk át a Vöröskeresztnek a Tolarencia Alapítvány támogatására, valamint minden évben vendégünk egy fiatal tehetséges kárpátaljai amatőr festő is.

A művésztábornak az első 10 évben a fertődi Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskola Kollégiuma adott helyet.

2003-tól a tábor ténylegesen is Sarródra került, a közben megnyíló Park Vendégházban végre otthonra találtunk - műteremként pedig a sarródi Polgármesteri Hivatal által működtetett kultúrházat vehetjük igénybe.

Minden évben július második felében nyitja tábor kapuit, időtartama 10 nap, a zárókiállítás augusztus első vasárnapjára esik.

14 éves kortól várjuk a jelentkezőket felső korhatár nélkül.

Várjuk a végzett művészeket, rajztanárokat, diákokat, művészeti szakos főiskolai, egyetemi hallgatókat, önképzett alkotókat, és mindazokat, akiket ez a terület érdekel.

Jelenlegi szervezői Ferenczi Józsefné, a művész özvegye, valamint leánya Ferenczi Katalin, és Hetlinger Júlia a család jó barátja, Sarród község egykori népművelője.

Az alkotótábor résztvevői megértették és továbbviszik az alapító, Ferenczi József szellemi örökségét, melyet a művész így fogalmazott meg:

"Mindenütt és mindenben az embert keresem, Tájban, tárgyban, emberben."

Sarródi Árvalányhaj Nyugdíjas Egyesület

Sarródi Árvalányhaj Nyugdíjas Egyesület
Képgaléria

Sarródi Árvalányhaj Nyugdíjas Egyesület 2002. március 2-án alakult 39 fővel. A bírósági bejegyzés 2003. január 7-én jogerőre emelkedett, mint közhasznú társadalmi szervezet. Az egyesület működési köre: Sarród, Fertőújlak, Nyárliget idősembereinek összefogása.

Szülőhelyünk valamint a Fertő-táj történelmi, kulturális hagyományainak ápolása, népművészeti értékeinek óvása.

Létszámunk az elhunyt tagjaink ellenére is növekedett, jelenleg 56 fő, támogató tagjainak létszáma 10-15 fő között van.

Programjaink:

 • Kirándulás, színházlátogatás, szervezett előadások, kistérségi találkozók.
 • Kistérségi kapcsolataink: Agyagosszergény, Fertőendréd, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak és Petőháza.
 • Sarródon tartott találkozókon 170-200 fő szokott részt venni. 2003 márciusában tagja lettünk a Pannon Nyugdíjas Szövetségnek. A szövetség székhelye Győr. Egyesületünknek énekkara is van, amellyel Önkormányzatunk kérésére rendezvényeinken részt veszünk. Ezzel háláljuk egyesületünknek nyújtott támogatásukat.
 • Remélem még sok szépkorú személy csatlakozik egyesületünkhöz!

Sarródi Ászok S.E.

Sarródi Ászok S.E.
Képgaléria

A Sarródi Ászok Sport Egyesület helyi fiatalok szervezésében alakult meg, 1991 szeptember 28.-án. Kezdetben 3 szakosztály működött(labdarúgó, természetjáró, kézilabda ). Az egyesület színe a sárga, jelképe pedig a medve lett. Napjainkban azonban már csak a labdarúgó szakosztály működik. Kezdetekben az egyesület csak barátságos mérkőzéseken, illetve alkalmi tornákon vett részt, majd az 1992-es évtől versenyszerűen szerepelt a megyei bajnokság IV. osztályában, egészen a 2005-2006-os szezonig. Ekkor ugyanis a bajnokság megnyerésével jogot szereztek a megyei III. osztályban való indulásra. A csapat azóta itt szerepel több-kevesebb sikerrel.

A 2006-2007-es év nem csak a bajnokság megnyerése szempontjából volt áttörés a csapat életében, hanem abból is, hogy elkészült a csapat saját pályája. Addig ugyanis a hazai meccseket Nyárligeten, illetve Fertődön játszotta a csapat. Ebben az évben lehetőség nyílt, tartalék csapat nevezésére is, így azóta két csapattal veszünk részt a megye sportéletében.

Az egyesület fő támogatója a helyi önkormányzat. A helyi vállalkozók, és magánszemélyek alkalmilag segítik a klubot.

TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00001 pályázat TOP-4.1.1-15-GM1-2016-00012 GINOP-7.1.6-16 Világörökségi helyszínek fejlesztése

© 2024 | Sarród község honlapja, Minden jog fenntartva